Aurul, la un maxim istoric, se pregătește să devină digital – analiză eToro

Activele cu cea mai rapidă creștere în acest an nu sunt acțiunile sau Bitcoin. În perioade de incertitudine crescută, investitorii caută active mai sigure – iar aurul este unul dintre acestea. Acest metal prețios, considerat de secole o rezervă de valoare, a atins la începutul acestei săptămâni, în primele ore ale sesiune de trading de luni, un nou maxim istoric, depășind 2.900 de dolari pe uncie. Incertitudinea din piețele financiare este cea care alimentează această creștere.

Tensiunile globale sunt în creștere. Războiul din Ucraina continuă, relațiile dintre SUA și China rămân tensionate, iar amenințarea războaielor comerciale la nivel mondial este foarte mare. În vremuri incerte, investitorii se îndreaptă către aur, care s-a dovedit a fi o protecție universală împotriva șocurilor geopolitice și economice. Băncile naționale sunt active pe piața aurului.

Acestea au continuat să cumpere aur în ritm susținut în 2024, achizițiile depășind 1.000 de tone pentru al treilea an consecutiv. Achizițiile au crescut semnificativ în trimestrul al patrulea, ajungând la 333 de tone și aducând totalul anual al băncilor centrale la 1.045 de tone. În perioada 2022-2024, băncile centrale au adăugat în mod colectiv peste 2.700 de tone de aur în cuferele lor, acesta fiind cel mai rapid ritm de acumulare din istoria modernă. Rezervele de aur ale Băncii Naționale a României au rămas însă stabile în această perioadă, la 103,6 tone.

Cererea de aur ca vehicul de investiții a crescut cu 25% față de anul precedent, ajungând la 1.180 tone – un maxim al ultimilor patru ani – determinată de o revigorare a cererii de ETF-uri pe aur în a doua jumătate a anului 2024. ETF-urile globale pe aur au adăugat 19 tone în T4 2024, marcând două trimestre consecutive de intrări pentru această clasă de active. Cererea de lingouri și monede a rămas în mare parte similară cu volumele din 2023, ajungând la 1,186 tone în 2024, potrivit unui raport al World Gold Council.

Am trecut printr-o perioadă post-pandemică de inflație ridicată, dar se pare că perioada de creștere extremă a prețurilor se apropie de sfârșit. În timp ce majoritatea țărilor au înregistrat o scădere a presiunilor inflaționiste, riscul unui război comercial rămâne, totuși, un potențial motor al inflației. Lumea a căpătat o imagine a acestui pericol săptămâna trecută, deoarece taxele vamale de 10% impuse de SUA asupra produselor chinezești au stârnit îngrijorări cu privire la creșterea inflației și la o încetinire a comerțului mondial. Deși răspunsul Chinei a fost mai rezervat decât în trecut, taxele vamale rămân o cauză semnificativă pentru incertitudine pe piețe. În plus, taxele de 25% la mărfurile din Mexic și Canada, acum înghețate, precum și un potențial conflict comercial cu Uniunea Europeană – care ne-ar putea afecta în mod direct – rămân o posibilitate. Incertitudinea cauzată de conflictele în curs din Orientul Mijlociu și Ucraina încurajează și mai mult investițiile în active de refugiu, precum aurul.

Este important de remarcat faptul că aurul se tranzacționează în prezent la maxime istorice, iar analiștii estimează că prețul va depăși 3.000 de dolari pe uncie în viitorul apropiat. Deși mediul actual al pieței rămâne favorabil, condițiile se pot schimba rapid. Dacă există progrese în rezolvarea conflictului din Ucraina, pe care Donald Trump le-a promis de mult timp, sau o reducere a riscurilor de război comercial, evoluția aurului s-ar putea schimba rapid. Cu toate acestea, pentru investitorii precauți, aurul rămâne un instrument valoros pentru diversificarea portofoliului și protecția împotriva scăderilor neașteptate ale pieței – un rol pe care îl joacă de secole.

În timp ce investitorii privesc Bitcoin ca pe un „aur digital”, activul cripto ar putea avea în curând un concurent sub forma unui token digital de aur real. Consiliul Mondial al Aurului caută să digitalizeze aurul într-un mod care să poată depăși restricțiile percepute cu privire la deplasarea și stocarea fizică a metalului, permițând ca acest activ să fie utilizat cu ușurință pe piețele financiare. Acest lucru implică crearea unui jeton de valoare sau token – unitatea standard de aur (SGU) – pentru a reprezenta valoarea monetară a, de exemplu, unui gram de aur pur. În paralel, se creează o înregistrare a atributelor lingourilor de aur fizic, puritate, greutate și locația, ca simbol secundar care, în mod colectiv, păstrează detalii despre toate lingourile de aur garantate în acest ecosistem. Aceasta ar permite ca tot aurul fizic certificat să fie tokenizat și utilizat ca garanție financiară, indiferent de atributele sale fizice și de locație, facilitând deținerea activului fizic.

Într-o lume în schimbare, aurul s-a dovedit a fi până acum o constantă pentru investitorii aflați în căutare de active de refugiu. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 32% dintre investitorii români și 28% dintre cei globali au în portofoliu mărfuri care ar putea include aurul.

Bogdan Maioreanu, analist eToro

Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

  • Alte articole:

    Instrumentele bazate pe AI transformă modul în care consumatorii își planifică călătoriile

    Turismul se pregătește pentru un nou an bun. Dar vor exista schimbări și provocări în acest an. Inteligența artificială (AI) ar putea ocupa un loc central în planificarea călătoriilor, restricțiile…

    Citeste articolul
    Capacitatea de economisire a românilor și interesul pentru creditare în 2025

    Provocările din 2024 și perspectivele incerte din acest an continuă să afecteze puterea de cumpărare a românilor și capacitatea lor de a economisi. Creșterea prețurilor și cheltuielile mai mari decât…

    Citeste articolul

    Articole marketing - publicitate - PR - stiri brandINFO.ro:

    Magazinele froo propun gustări roz în ediție limitată, în contextul Valentine’s Day și Dragobete

    Magazinele froo propun gustări roz în ediție limitată, în contextul Valentine’s Day și Dragobete

    Finanțare de 140.000 EUR pentru inițiativele comunitare din București, prin Platforma de mediu pentru București

    Finanțare de 140.000 EUR pentru inițiativele comunitare din București, prin Platforma de mediu pentru București

    Fundația Țiriac a donat microbuz către Federația Română de Haltere, încurajând performanța sportivă

    Fundația Țiriac a donat microbuz către Federația Română de Haltere, încurajând performanța sportivă

    În 2025, Pepsi devine partener oficial al festivalului UNTOLD

    În 2025, Pepsi devine partener oficial al festivalului UNTOLD