În ultimele două luni ale anului 2024, Centrul de Echitație Hippolita din satul Oituz, județul Constanța, s-a deschis și mai mult către comunitate, organizând activități special dedicate copiilor vulnerabili. Această inițiativă a devenit posibilă în cadrul unui proiect finanțat prin programul StartONG, susținut de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tommorow.
Invitația pentru vizitarea hergheliei a fost adresată în primul rând centrelor rezidențiale care găzduiesc și ocrotesc copii instituționalizați. Astfel, grupuri de copii din sistemul de protecție de stat, inclusiv copii cu nevoi speciale, au avut parte de experiențe inedite alături de cai, aflând mai multe informații despre aceste animale și învățând inclusiv tehnici elementare de echitație.
Primirea beneficiarilor din centre rezidențiale și alte forme de protecție specială a fost posibilă prin prisma colaborării deja inițiate de ACS Hippolita cu partenerii care derulează amplul program comunitar Copii cu Viitor – DGASPC Constanța și Asociația Club de Bine. Cunoscut deja de mai mulți ani în județul Constanța, acest mecanism de colaborare public – privat aduce împreună oameni și organizații ale căror inițiative au ca scop comun crearea de experiențe valoroase pentru copii vulnerabili, energii puse în sprijinul binelui comunitar.
Pe cal toți suntem egali – vizite gratuite pentru copiii din comunitate
În cadrul proiectului Pe cal toți suntem egali s-au putut bucura de vizite gratuite și alți copii din comunitate, având prioritate cei proveniți din familii cu venituri modeste sau alte situații speciale. Experiențele au fost mai mult decât asimilate distracției, reprezentând activități educative și chiar încadrate în categoria de hipoterapie. Programul unei astfel de vizite la Centrul de Echitație Hippolita a fost de fiecare dată adaptat copiilor din grupul invitat, ținând cont de respectarea anumitor nevoi specifice în unele cazuri.
Ținta acestui demers a fost reprezentată de deschiderea domeniului către copiii vulnerabili, oferindu-le acestora șansa de a interacționa cu caii într-un mediu natural, familiarizându-se cu activitățile obișnuite dintr-o fermă cu 23 de cai. Accentul a fost pus pe sprijinirea dezvoltării emoționale și fizice plus facilitarea comunicării non-verbale cu caii – animale puternice și blânde, dotate cu o inteligență emoțională ridicată.
Activități ample pentru copii – hipoterapie și experiențe deosebite
Sesiunile de echitație și terapie asistată de cai pentru 178 de copii s-au realizat într-un mediu sigur și educativ, având coordonarea unor specialiști cu peste 10 ani de experiență în acest domeniu. Cu suport continuu în cadrul vizitelor și experiențe valoroase pentru copii, a rezultat o contribuție notabilă la dezvoltarea lor armonioasă. Mai multe grupuri au beneficiat de asemenea de facilitarea unor costuri referitoare la transportul copiilor către și de la locația din Oituz. Mai mult decât atât, copiii au fost întâmpinați cu gustări și o atmosferă festivă, parte a experienței complete pregătite de organizatori.
„Ne-a impresionat emoția firească a copiilor la interacțiunile pe care aceștia le-au avut la centrul nostru de echitație. Caii le-au apreciat mângâierile și totul a decurs minunat! Avem de altfel un lung istoric al copiilor care, alături de cai, își înving teama și își estompează problemele legate de răbdare sau de deficit de atenție. Ne-am bucurat să avem susținerea necesară, din partea unor parteneri cu adevărat implicați pentru societatea românească, astfel încât să oferim copiilor instituționalizați și altor copii aflați în situații speciale o șansă reală pentru evoluție pe plan emoțional, creștere a încrederii de sine, dobândire de noi cunoștințe utile și responsabilizare”, a subliniat Remus Haralambie, antrenor echitație, arbitru la Federația Ecvestră Română și coordonator al proiectului Pe cal toți suntem egali.
Copiii vulnerabili, în continuare invitați la centrul de echitație
Un astfel de proiect amplu oferă beneficii evidente asupra beneficiarilor direcți, dar acționează de fapt mult mai profund, prin contribuirea sustenabilă la impactul comunitar: copiii vulnerabili, sprijiniți și direcționați în mod corespunzător, au astfel posibilitatea de a devenii viitori membri valoroși aisocietății, ceea ce ne dorim cu toții pentru comunitatea în care trăim. Reprezentanții Centrului de Echitație Hippolita s-au declarat deschiși în a continua în lunile următoare organizarea de vizite gratuite pentru grupuri de copii vulnerabili, astfel încât un număr cât mai mare de beneficiari să aibă parte de experiențe inedite alături de cai, pe baza unui model deja testat cu succes.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.
Înființată în anul 2011, ASC Hippolita administrează Centrul de Echitație și Școala de călărit Hippolita din satul Oituz, comuna Lumina, județul Constanța, aflat la 16 km de municipiul Constanța. Mulți dintre caii îngrijiți aici au fost preluați din situații de risc. Cu iubire și atenție, aceste animale au devenit, din victime, chiar parte a programelor de hipoterapie pentru copii și adulți. Se oferă în mod constant inclusiv cursuri de echitație, sunt organizate evenimente tematice, spectacole și demonstrații ecvestre, mereu cu respect maxim față de cal – cunoscut astfel în comunitate nu doar ca mijloc de recreere, ci și ca prieten.