Programul Alertă elev, inițiat de organizația Narada – investiții de 53.000 de euro în potențialul educațional a 41 de copii

Proiectul „Alertă elev” s-a născut în anul 2023, din dorința de a interveni cât mai aplicat în comunitățile Narada. Contextul în care s-a dezvoltat acest proiect, după cum precizează Raluca Jianu, CEO Narada, a avut loc după doi ani de la lansarea HartaEdu.ro, din necesitatea de a ajuta mai mult copiii care nu beneficiau de un context social și familial susținător pentru a se concentra și a se implica în formarea școlară, preponderent din cauza lipsurilor și a responsabilităților pe care le aveau acasă.

„Trecuseră doi ani de la lansarea HartaEdu și simțeam că e ceva mai multă profunzime la care voiam să ajungem, având în suflet, încă de la înființarea organizației, potențialul copiilor. Întâlneam adesea copii extraordinari, cu un potențial uriaș, forțați să stea pe loc din cauza provocărilor uriașe pe care familia, soarta sau societatea le scoteau în calea lor. De aceea, am decis să ne îndreptăm privirea spre astfel de copii și să-i luăm de mână, să-i ajutăm să treacă pragul înalt al provocărilor și să-i sprijinim să viseze oricât de mare, oricât de sus. Așa s-a născut proiectul Alertă elev”, precizează Raluca Jianu.

După mai bine de șase luni de program și după ce s-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională, Bacalaureat sau admitere la facultate pentru unii dintre ei, raportul Narada arată că 72% au înregistrat rezultate mai bune la școală decât în anii anteriori, s-au obținut cinci premii la olimpiade școlare și 14 premii la competiții aptitudinale. La nivel socio-emoțional, majoritatea copiilor a dat dovadă de motivație, elevii au învățat să gestioneze conflictele și se bazează acum pe competențe emoționale mai bune. Un singur copil nu a reușit să finalizeze programul, este vorba de o adolescentă din mediul rural, unde nu s-a găsit deloc sprijin în mediul familial.

Asociația Zi de bine și Melania Medeleanu a întins prima mână de ajutor

Melania Medeleanu, prin intermediul asociației pe care a fondat-o, „Zi de bine”, a venit imediat în sprijinul acestei idei chiar la lansarea proiectului Narada. În campania „Daruri pentru viitor”, desfășurată în perioada Crăciunului 2023, a reușit să adune fonduri pentru a sprijini 24 de copii care aveau nevoie de ajutor. Printre ei s-au numărat Amalia, Ștefan, Rania, Darius, Eduard, Kevin sau Raul, copii excepționali, cu rezultate deosebite la școală sau cu pasiuni ce ar putea să-i ducă pe culmile succesului, însă fiecare dintre ei cu provocări atât de mari în familie încât umerii lor sunt apăsați de greutatea neajunsurilor și nevoilor.

Raul, de exemplu, provine dintr-o familie destrămată, cu un tată plecat la muncă și o mamă ce nu a știut niciodată să-i ofere mângâiere, ba dimpotrivă, motiv pentru care azi e crescut de un bunic bolnav și o bunică ce se bazează pe o singură pensie, și aceea mică. Raul însă a înflorit în acest mediu grijuliu și empatic și, chiar dacă îi lipsesc multe lucruri de ordin material, și-a concentrat toate eforturile pe învățătură. La fel ca ceilalți copii din acest program, Raul a primit tot ce a avut nevoie timp de șase luni pentru a se putea concentra doar pe școală: rechizite, device-uri de tehnologie, produse de igienă, consiliere psihologică și meditații la principalele materii. Astfel, în sesiunea de vară el a obținut o medie foarte bună la Evaluarea Națională, reușind să intre la unul dintre cele mai bune licee din Lupeni, la profilul matematică-informatică. „Am avut multe reușite anul acesta: mențiunea la nivel județean la Olimpiada de limba engleză, premiul I la Comper-Limba Română și nu în ultimul rând premiul I la finalul clasei a VIII-a. Vă mulțumesc!“, spunea Raul.

George Lemnaru și colegii din compania sa, Green Horse Games au luat de mână alți cinci copii

Green Horse Games este una dintre companiile care, de aproape trei ani de zile, sprijină misiunea Narada și HartaEdu.ro pentru educație și a finanțat multe proiecte ale organizației în trecut. Iar rezultatele sunt vizibile. Alexandra, unul dintre copiii pe care Green Horse Games a decis să îi susțină, elevă la Liceul de artă din Brăila, a avut astfel șansa de a publica primul său volum de poezii, o carte la care scria de multă vreme, dar care părea că nu va vedea niciodată lumina tiparului.

„Doresc să le mulțumesc tuturor oamenilor minunați care au făcut ca această carte a visurilor mele să devină o realitate palpabilă. Începând cu domnul director Antonescu, prin care am ajuns în legătură cu persoanele fantastice de la Narada, cu ajutorul cărora povestea mea a fost auzită de cei de la Green Horse Games. Ei au avut o contribuție importantă în tot parcursul meu, pe durata acestor 6 luni. Vă mulțumesc mult tuturor și sper ca binele pe care l-ați făcut să se întoarcă dublu la voi. Eu, la rândul meu, voi avea grijă să le urmez exemplul, iar atunci când voi avea ocazia să ajut pe cineva o voi face zâmbind și cu inima deschisă! Datorită oamenilor ca voi, copiii ca mine pot spera la o lume mai bună”, menționa, la rândul ei, Alexandra.

Invitat în podcastul Narada „Leadership cu sufletul: Conversații cu vocile importante din business, care sprijină educația”, George Lemnaru afirmă că este esențial să ne îndreptăm atenția către educație pentru că, din perspectiva lui, „la nivel de societate urmărim mai mult binele pe termen scurt, chiar dacă ignorăm viitorul. Sunt foarte multe locuri unde e nevoie de sprijin, însă noi am considerat că e nevoie să ne implicăm în educație pentru că asta va avea impact asupra viitorului nostru și al copiilor noștri. Cred că cel mai eficient este să investești acum în viitor decât să începi să acoperi niște găuri pe care le ai în momentul de față”.

El a vorbit, de asemenea, atât despre motivația sa de a se implica în proiectul „Alertă elev”, cât și despre toate proiectele în care a crezut cu sufletul, dar și despre felul în care a ales cariera, despre familia sa, parcursul de până acum, despre suma tuturor experiențelor care l-au format omul de azi. „Nu ai cum să te aștepți la o educație excepțională în măsura în care tu nu te implici. Nu ai cum să te aștepți ca generația nouă să fie educată în măsura în care tu, ca societate, nu te implici. Nu se întâmplă de la sine. Inclusiv cu bani. Doar banii nu o să rezolve problemele. Trebuie implicare!”, mărturisește George Lemnaru în cadrul podcastului.

Succesul programului „Alertă elev” din HartaEdu.ro se reflectă în faptul că 40 de copii nu doar că au înregistrat progrese la școală, dar au dat dovadă de o îmbunătățire vizibilă a stării psiho-emoționale. Pe lângă cei 29 de copii susținuți de Green Horse Games și Asociația Zi de bine, alți 12 copii au fost sprijiniți de oameni de bine care au donat ca ei să aibă bunurile de bază pentru satisfacerea nevoilor urgente, astfel încât să-și poată continua drumul educațional. Pentru toți cei 41 de copii s-au investit 53.300 de euro pentru rechizite, haine, echipamente sportive, instrumente muzicale, s-au plătit 290 de ore de meditații și 288 de ore de consiliere psihoeducațională și consilierea părinților, precum și 20 de ore de consiliere vocațională.

Poate cele mai emoționante gânduri la final de program sunt cele rostite de Roxana, o adolescentă născută într-un sat foarte izolat de munte, descoperită de Narada și încurajată și susținută pentru a-și urma pasiunea de a cânta: „Pentru mine echipa Narada înseamnă foarte mult, deoarece fără ajutorul acestei echipe nu aș fi putut să îmi îndeplinesc cel mai mare vis, acela de a intra la Liceul de Arte. Sunt recunoscătoare pentru că mi-ați oferit sanșa de a ajunge unde mi-am dorit. Vă mulțumesc din inimă!”.

În urma acestui program, concluziile sociologului Narada sunt următoarele:

Inechitatea în privința accesului la educație de calitate accentuează cutumele și îngrădește evoluția în comunitățile mici.

Copiii cu aptitudini speciale demonstrează o putere mai mare de evoluție și sunt mai rezilienți și echilibrați emoțional. Investiția în pasiunile copiilor dă sens, direcție de viitor, încredere în sine și soft skill-uri mai bine dezvoltate.

Fără un mediu de susținere consistent, rata de reușită este mică. Elevii din mediul rural beneficiază de relații mai puternice și echilibru emoțional datorită legăturilor mai strânse cu profesorii și comunitatea.

Mentalitățile și prioritățile părinților din comunitățile mici pot bloca evoluția copiilor, necesitând intervenții pentru a schimba aceste perspective și a promova educația.

Organizația Narada a luat ființă în urmă cu mai bine de cinci ani, când co-fondatoarea organizației, Andra Munteanu, a citit un studiu despre motivele abandonului școlar în rândul copiilor. Născută sub umbrela Romanian Business Leaders, Narada are viziunea de a construi o Românie în care fiecare copil are acces la o educație de calitate, care să-l pregătească pentru succesul în viață și în carieră. Cu o echipă multi-disciplinară de profesioniști care abordează problema cu soluții integrate, utilizând tehnologia și transferul de know-how, dar și experiența profesională, cu un mod de lucru tehnocrat și planificat, Narada își propune misiunea de a mobiliza comunitățile pentru a găsi soluții de transformare a sistemului educațional.

  • Alte articole:

    NutriCOOLtura, proiect național de educație alimentară în școli, lansat de Edenred, Kaufland România și Fundația United Way

    Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, United Way România alături de Edenred și Kaufland România pornesc motoarele caravanei educaționale NutriCOOLtura pe drumul spre dezvoltarea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul…

    Citeste articolul
    Salvați Copiii România extinde programul antibullying la 260 de grădinițe, cu sprijinul Fundației OMV Petrom

    Salvați Copiii România, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, extinde programul Să fim prieteni – Fără Bullying – un program de prevenire a bullying-ului, cu o metodologie dezvoltată de Mary Foundation…

    Citeste articolul

    Articole marketing - publicitate - PR - stiri brandINFO.ro:

    Lenovo devine partener tehnologic oficial al FIFA – anunț făcut public în cadrul Lenovo Tech World

    Lenovo devine partener tehnologic oficial al FIFA – anunț făcut public în cadrul Lenovo Tech World

    Romanian Hospitality Awards – premiile industriei HoReCa, acordate pentru anul 2024

    Romanian Hospitality Awards – premiile industriei HoReCa, acordate pentru anul 2024

    NutriCOOLtura, proiect național de educație alimentară în școli, lansat de Edenred, Kaufland România și Fundația United Way

    NutriCOOLtura, proiect național de educație alimentară în școli, lansat de Edenred, Kaufland România și Fundația United Way

    Zero comision de acordare credit – promoție Patria Credit și Patria Bank de Ziua Europeană a Microfinanțării

    Zero comision de acordare credit – promoție Patria Credit și Patria Bank de Ziua Europeană a Microfinanțării