Speedwell intră pe piața din Polonia cu prima sa dezvoltare, un proiect de locuințe pentru studenți

BPI Real Estate Polonia, în parteneriat cu Acteeum Group, a vândut cu succes un teren în Varșovia dezvoltatorului imobiliar Speedwell. Prin această achiziție, Speedwell își lansează extinderea pe piața poloneză prin dezvoltarea primului său proiect de locuințe destinat studenților.

Speedwell Polska, noua divizie a Speedwell, și-a făcut debutul în Polonia prin achiziționarea unui teren de 2.290 mp deținut în comun de BPI Real Estate Poland și Acteeum. Terenul, pe care Speedwell intenționează să dezvolte primul său proiect PBSA (Purpose-Built Student Accommodation) în Polonia, este situat pe strada Obrzeżna, în vibrantul cartier Mokotów din Varșovia. Mokotów este o zonă recunoscută, care cuprinde un centru de birouri vibrant, mai multe universități, transport public excelent, parcuri verzi mari și o ofertă vastă de divertisment. Locația strategică a Mokotów, cu proximitatea sa față de instituțiile de învățământ și facilitățile zonei, este locul perfect pentru studenții care caută un stil de viață la standarde ridicate de confort.

Vânzătorii au pregătit în detaliu autorizația de construcție și conceptul, asigurând un start fără probleme al construcției și o fundație solidă pentru viitorul proiect. Speedwell va finaliza proiectul, bazându-se pe experiența sa de dezvoltator de pe piața din România. Proiectul va livra aproximativ 600 de paturi, răspunzând nevoii în continuă creștere de locuințe studențești de calitate în Varșovia. Construcția este programată să înceapă în Q1 2025. Noua dezvoltare, care va fi gata înainte de începerea anului universitar 2026-2027, promite să aducă locuințe de înaltă calitate și sustenabile pentru studenți, într-una dintre cele mai dinamice zone ale orașului.

Speedwell, fondată de Didier Balcaen și Jan Demeyere, se mândrește cu peste 45 de ani de experiență în industria imobiliară. Compania aplică cele mai înalte standarde europene de construcție, inclusiv certificările BREEAM și WELL. Amplasate strategic, în locații privilegiate, proiectele Speedwell sunt cunoscute pentru dezvoltările lor sustenabile și inovatoare, care țin cont de mediul înconjurător și vizează o regenerare urbană favorabilă incluziunii, beneficiind de spații deschise, de mult spațiu verde și de acces rapid la facilitățile esențiale, toate aflate la o distanță de 15 minute de mers pe jos.
„Avem planuri ambițioase de a achiziționa un portofoliu de proiecte în Polonia similar ca dimensiune cu portofoliul nostru din România.”, a declarat Didier Balcaen, cofondator Speedwell.

„Obiectivele noastre cheie de achiziție includ o varietate de clase de active, cum ar fi locuințe de vânzare, apartamente de închiriat, cămine studențești, spații de birouri și proprietăți industriale, atât în Varșovia, cât și în orașele regionale. Credem în potențialul pieței poloneze și al regiunii mai largi a Europei Centrale și de Est. Viziunea noastră pentru un viitor durabil se reflectă în toate proiectele Speedwell, iar această nouă dezvoltare de locuințe studențești subliniază angajamentul nostru față de următoarea generație.”

Tranzacția a fost facilitată de Michał Pietuszko, Justyna Bartnik și Julia Rożankowska, consilieri juridici de la DLA Piper, care s-au ocupat de due diligence-ul juridic, de negociere și de asistență pe parcursul întregului proces tranzacțional. Due diligence-ul tehnic a fost condus de Artur Kotas, un expert cu experiență în acest domeniu, cu ajutorul prețios al specialiștilor DIL Polska Baumangement: Piotr Łukanowski, Aleksander Pater și Piotr Jeż. Natalia Sarpi, CFO, și Alex Bumbu Head of Legal au coordonat procesul din partea Speedwell.

BPI Real Estate, parte a grupului CFE, este un dezvoltator de top în Belgia și la nivel internațional. Din 2009, BPI Real Estate Polonia modelează orașele cu proiectele sale imobiliare de înaltă calitate pentru dezvoltări rezidențiale multifamiliale, de birouri, servicii și comerciale, contribuind la arhitectura orașului.

„Suntem încântați de finalizarea acestui acord cu Speedwell. Tranzacția este instrumentală în aducerea la viață a noului proiect. Suntem încântați că dezvoltarea proiectului va fi realizată de Speedwell, care împărtășește valori similare cu ale noastre: furnizarea celor mai înalte standarde și angajamentul ferm față de sustenabilitate, care se aliniază perfect cu misiunea noastră de „modelator urban pentru bine.” a adăugat Béranger Dumont, director general Polonia

Această tranzacție complexă a fost coordonată în mod competent din punct de vedere juridic de către Dariusz Kretowicz, șeful departamentului juridic, cu sprijinul neprețuit al Jerzy Pyrć PWP Law Firm, Andrzej Świder Project Director, Marta Głąbowska Investment Analyst și Krystyna Pietruszyńska JLL. Eforturile lor combinate au asigurat un proces ușor și eficient, conducând în cele din urmă la vânzări de succes. Această tranzacție marchează o nouă etapă în creșterea continuă și angajamentul față de excelență pe piața imobiliară.

Acteeum Group este o companie internațională privată care activează pe piața imobiliară comercială și rezidențială din Polonia, asumându-și întregul proces de dezvoltare, începând de la selectarea parcelelor potrivite pentru dezvoltare până la etapa de proiectare, construcție, comercializare, administrare și vânzare a facilităților.

„Ne-am concentrat eforturile împreună cu BPI pentru a primi toate autorizațiile relevante pentru această dezvoltare atractivă și ne bucurăm că Speedwell va transforma acum amplasamentul într-o facilitate modernă de locuințe pentru studenți. Proiectul va contribui fără îndoială la viitorul vibrant al orașului Mokotow. Mulțumim atât BPI, cât și Speedwell pentru buna cooperare și ne bucurăm de colaborarea cu profesioniștii calificați din ambele părți.” , a comentat Arne Bongenaar, Managing Partner Acteeum Group.

Mokotów este unul dintre cele mai căutate cartiere din Varșovia, cunoscut pentru infrastructura și conectivitatea sa excelentă. Zona găzduiește peste 120.000 de locuri de muncă și multe dintre universitățile de top din Varșovia, cum ar fi Școala de Economie din Varșovia și Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia. Studenții care locuiesc în noul complex Speedwell se vor bucura de apropierea de principalele clădiri de birouri, universități și de centrul comercial Westfield Mokotów, care oferă o varietate de magazine, centre de fitness, restaurante și opțiuni de divertisment. Zona este bine deservită de transportul public, inclusiv de metrou, și este aproape de Aeroportul Chopin.

Populația studențească din Polonia a crescut semnificativ, datorită unei creșteri a numărului de studenți străini. Potrivit datelor Eurostat citate de JLL Polonia, între 2016 și 2021, Polonia a înregistrat o creștere de 36% a numărului de studenți internaționali, comparativ cu 54% în Germania și 3% în Franța în aceeași perioadă. Începând cu anul universitar 2022/2023, Polonia a găzduit aproximativ 105.400 de studenți internaționali, reprezentând 8,6% din numărul total de studenți, europenii reprezentând 72% din această categorie demografică.

Acest aflux a crescut cererea de cazare pentru studenți, Polonia confruntându-se cu un deficit de peste 400.000 de paturi, al șaselea ca mărime din Europa. Dormitoarele publice din Polonia oferă doar aproximativ 115 300 de paturi, găzduind doar 9% din populația studențească, variind de la 5-15% în orașele mari. Varșovia, o destinație de studiu cheie, are cel mai mic raport de paturi de cămin public pe student, de 4%.

Anul acesta, Speedwell aniversează zece ani de la intrarea pe piața din România, fiind unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari, cu o prezență proeminentă atât în București cât și în alte orașele regionale precum Cluj, Timișoara, Râmnicu Vâlcea și Brașov. Portofoliul companiei numără astăzi aproximativ 150.000 mp de spații de birouri și retail, peste 6.000 de apartamente, și 23.000 mp de spații industriale, cu o valoare totală a proiectelor estimată la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Din iunie 2024, Speedwell și-a extins operațiunile în Polonia, cu scopul de a dezvolta un portofoliu similar celui din România.

Pentru următoarea perioadă, Speedwell pregătește lansarea proiectului QUEENS District, cu termen de livrare estimat pentru începutul anului 2027, dezvoltarea proiectului CityZen, momentan în faza de autorizare și avansează lucrările pentru GLENWOOD ESTATE ansamblul rezidențial de vile premium din Corbeanca și THE MEADOWS, proiectul exclusivist amplasat pe malul lacului Grivița. În București, compania a finalizat primele două faze ale ansamblului TRIAMA Residence, primele trei clădiri, parte din faza 1 a proiectului rezidențial THE IVY și MIRO, clădirea de birouri de clasă A.

În zona de vest a țării, în Timișoara, Speedwell dezvoltă PALTIM un proiect mixed-use de regenerare urbană, situat în apropierea râului Bega și pregătește demararea lucrărilor de construcție pentru un nou proiect imobiliar situat pe terenul fostei fabrici de textile 1 IUNIE S.A. Pe segmentul industrial-logistic, compania a finalizat faza a doua a SPACEPLUS West și a demarat lucrările pentru dezvoltarea SPACEPLUS East. În ultimii ani, Speedwell a livrat RECORD PARK în Cluj, iar în prezent se extinde și în Brașov, un alt oraș regional important din România.

BPI Real Estate este unul dintre dezvoltatorii de top atât în Belgia, cât și în străinătate. Calitatea ridicată a proiectelor, dezvoltarea durabilă, serviciile personalizate oferite, asistența pentru clienți, grija pentru mediu și responsabilitatea socială sunt valorile la care compania aderă în fiecare zi în timp ce lucrează la noi proiecte de dezvoltare. Din 2009, BPI Polonia modelează orașele cu proiectele sale imobiliare de înaltă calitate pentru noi dezvoltări rezidențiale, de birouri, servicii și comerciale, contribuind la arhitectura orașului. BPI formează divizia imobiliară a CFE, un grup industrial belgian inovator, responsabil din punct de vedere social și al mediului, activ în domeniul dragării, al lucrărilor de mediu și off-shore, al construcțiilor și al proprietății imobiliare. Grupul CFE are peste 7 000 de angajați în întreaga lume și este listat la Euronext, majoritatea capitalului său fiind deținut de Ackermans & van Haaren.

Acteeum Group este o companie internațională privată care activează pe piața imobiliară comercială și rezidențială din Polonia, asumându-și întregul proces de dezvoltare, începând de la selectarea parcelelor potrivite pentru dezvoltare până la etapa de proiectare, construcție, comercializare, administrare și vânzare a facilităților. Abordarea Acteeum a proiectelor se bazează pe o vastă experiență și cunoaștere a pieței poloneze și a procesului de dezvoltare.

În ultimii ani, aceasta s-a concretizat în proiecte de retail JV cu o suprafață totală de peste 270.000 mp și o valoare de aproximativ 500 milioane EUR, precum și peste 500 de unități rezidențiale.Compania este partener de afaceri al unor mari companii instituționale, inclusiv CBRE Global Investors, Immofinanz, NEPI Rockcastle, BPI, Equilis, precum și al unor investitori privați. Acteeum se concentrează pe dezvoltarea de facilități de retail la scară largă și proiecte rezidențiale.

  • Alte articole:

    tbi bank reinvestește întregul profit obținut în 2023, de 42,5 milioane euro

    tbi bank, una dintre cele mai importante bănci de tip challenger din Europa de Sud-Est, anunță că și-a capitalizat întregul profit net consolidat pentru 2023, în valoare de 42,5 milioane…

    Citeste articolul
    KFC Sinaia – un nou restaurant KFC deschis de către Sphera Franchise Group

    Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, extinde rețeaua KFC prin deschiderea primei unități din Sinaia. Această inaugurare, cea de-a patra din 2024,…

    Citeste articolul

    Articole marketing - publicitate - PR - stiri brandINFO.ro:

    One United Properties – contract de închiriere pentru 17 ani, cu valoare de 40 de milioane de euro plus TVA

    One United Properties – contract de închiriere pentru 17 ani, cu valoare de 40 de milioane de euro plus TVA

    Tudor Communications își lansează propriul software pentru servicii de PR și Branding Personal.

    Tudor Communications își lansează propriul software pentru servicii de PR și Branding Personal.

    Swimathon București 2024: 1.471.246 lei pentru 34 de proiecte

    Swimathon București 2024: 1.471.246 lei pentru 34 de proiecte

    A patra generaţie BMW Seria 1 intră în producţie la uzina BMW Group din Leipzig

    A patra generaţie BMW Seria 1 intră în producţie la uzina BMW Group din Leipzig