Patria Credit înregistrează rezultate pozitive pentru al 8-lea an consecutiv, cu o creștere de 14% a portofoliului de credite și 44% a profitului, în anul 2023. Anul trecut, au fost încheiate mai multe noi acorduri cu parteneri internaționali printre care cel mai mare ca volum este cel semnat cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) pentru finanțarea unui proiect în valoare de 20.000.000 EUR, dedicat finanțării micilor fermieri și întreprinderilor rurale, cu acces limitat la servicii financiare și accelerării procesului de digitalizare a instituției.
Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară, parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2023 un profit net de 8.54 milioane lei și a raportat o creștere a portofoliului cu +14%, la o valoare de 184 milioane lei. Vânzările de credite noi au înregistrat o ușoară creștere față de 2022 (+1%) până la 94 mil. lei.
Instituția a continuat să sprijine micii antreprenori din mediul rural, în special pe cei implicați în legumicultură, să-și dezvolte activitatea, să mențină sau să creeze noi locuri de muncă, construind pe experiența celor peste 20 de ani de activitate în acest domeniu. În 2023, instituția a obținut un profit net de 8.54 mil. lei, în creștere cu 44% față de 2022. În structura portofoliului se menține ponderea ridicată a agriculturii, astfel încât 81% din portofoliul de credite au fost acordate clienților din acest domeniu. De asemenea, 84% din portofoliul de credite reprezintă credite pentru investiții, iar cea mai mare parte din portofoliu este securizat cu garanții prin programe de garantare oferite de Fondul European de Investiții (InvestEU, Easi).
“Anul 2023 a adus pentru Patria Credit o serie de realizări prin care ne-am menținut în topul instituțiilor financiare nebancare ca actor responsabil și implicat în incluziunea financiară din mediul rural. Prin tot ceea am inițiat și am creat anul trecut am adus pentru micii antreprenori din mediul rural noi resurse și posibilități de dezvoltare. Am încheiat anul prin semnarea contractului cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) ceea ce a reprezentat pentru noi o garantare a rolului și misiunii noastre de implicare în comunitate prin microfinanțare.”, spune Raluca Andreica, Director General Patria Credit.
În anul 2023, Patria Credit a fost recertificată pentru următorii patru ani, de către Comisia Europeană, îndeplinind 100% din cerințele obligatorii de conformare cu Codul european de bună conduită pentru furnizarea de microcredite. Codul definește un set de standarde comune pentru sectorul microfinanțării din Europa.
Alături de parteneriatul cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), în 2023, Patria Credit a semnat mai multe acorduri cu parteneri internaționali, printre care și cel cu REDI – Roma Entrepreneurship Development Initiative, ce este unic în piața de microfinanțare din România. Acest parteneriat are ca obiect un împrumut și un plafon de garantare pentru finanțarea antreprenorilor romi, plafon ce a fost utilizat integral până la finalul anului.
În linie cu strategia propusă pentru anul 2023, au continuat proiectele Agritech cu furnizori parteneri de tehnologie agrícolă și proiectul intern de digitalizare și modernizare a întregii arhitecturi IT. Astfel, Patria Credit a parcurs etapele pentru migrarea la o nouă platformă modernizată, proces ce a fost finalizat la începutul anului 2024.